Sandra, een klant die ik 2 weken geleden sprak, werkt als loopbaanbegeleider in loondienst, ze is hoogopgeleid, heeft een CV waar je u tegen zegt en een opleiding sociaal pedagogische hupverlening gevolgd. Ze volgde cursussen op gebied van healing en wil nu eindelijk haar grote droom gaan realiseren: een eigen coachpraktijk. Dit jaar wil ze echt gaan starten.

Ze vertelde mij: “Mary, ik wil al 5 jaar de omslag naar ZELFSTANDIG COACH maken. Maar ik denk alleen dat ik professioneler overkom als ik op tenminste een van de gebieden GECERTIFICEERT ben“

Maar ze zette de stap niet, want: “Dat is voor gediplomeerden… die krijgen opdrachten en goed betaald!” En zo bleef ze het werk doen wat ze niet graag wilde, dat haar uitputte, afmatte en ongelukkig maakte.

Dat hoor ik vaker. Het idee is dat je carrière begint bij een ‘opleiding’, volgens het traditionele beeld. En ‘afgeronde studie’ verschaft je een ‘ beter uitgangspunt’ op de arbeidsmarkt. Zonder ‘afgeronde studie’ heb je weinig tot geen toegang tot de arbeidsmarkt.
hgfdsadghh
Als (aankomende) zelfstandigen en ondernemers denken in termen van ‘certificering’, ‘opleiding’, ‘diploma’, is dat vaak een recept voor een bore-out door te lang doorgaan in een baan die niet past. Ze investeren niet veel in coaching en blijven daarom in hun oude baan hangen.

Professionals die als zelfstandige coach, trainer of dienstverlener willen gaan werken, voelen zich vaak geremd om deze stap te zetten.

Klopt dit wel? Wat is een coach of begeleider eigenlijk? Is het waar dat een opleiding of diploma een voorwaarde is om als zelfstandige coach te beginnen?

Eerst even de officiële definitie van een “coach”. Volgens Wikipedia betekent “coach” iemand die zich op professionele basis bezighoudt met het begeleiden van personen of groepen. Bijvoorbeeld bij:

 • het vinden van antwoorden op vragen
 • het vinden van oplossingen voor problemen
 • het benutten van ongebruikte mogelijkheden
 • het ontwikkelen van kennis en vaardigheden

Dit alles met het doel een gecoachte in staat te stellen zijn mogelijkheden optimaal te gebruiken.

Tot zover de officiële definitie. Wat heb je hier verder aan? Betekent dat dat je als niet gecertificeerde coach je nauwelijks tot geen opdrachten kunt verwerven en mag uitvoeren? 

Coach is een vrij beroep. Iedereen mag zich coach noemen. Maar klanten willen natuurlijk wel zeker weten dat ze bij een professional aankloppen.

Het ligt er dus aan welke werkervaring en achtergrond je hebt. Het vraagt om ervaring op werkgebied, heb je bijvoorbeeld ervaring met mensen begeleiden dan is een coachopleiding of diploma niet per se nodig.
Het doet er dus eigenlijk niet toe wat coaches “juridisch” voorstellen. 

Mijn advies: Je hebt ongetwijfeld kwaliteiten die je kunt benutten. En wellicht maakt jou ervaring je ook wel uniek op een bepaald gebied. Daarnaast is het wel zaak om je ook op je nieuwe vakgebied te ontwikkelen. Als jij mensen wilt begeleiden, vraagt dat een bepaalde expertise. Als je daarin iets mist kun je dat aanvullen.

Heb ik wel genoeg ervaring en kennis om voor mezelf te beginnen? Daaronder zit altijd: Ben ik wel goed genoeg? Er is nik mis mee om een hoge norm te hebben, je wilt kwaliteit leveren. Maar wanneer de hoge norm doorslaat naar perfectionisme dan is er iets anders aan de hand.

De valkuil is om te denken dat je nog meer inhoudelijke kennis nodig hebt, maar wat je gaat helpen zijn vaardigheden, ondernemersvaardigheden.
Een opleiding of diploma is geen garantie voor succes. (duizenden hoogopgeleiden zitten werkloos thuis of werken onder hun niveau, vanwege concurrentie op de arbeidsmarkt, vanwege de economie)

Je carrière begint bij een opleiding, dat is het traditionele beeld. De arbeidsmarkt is veranderd. Baanzekerheid is betrekkelijk. Het is eng om zekerheden op te geven. Maar het is ook betrekkelijk. Want welke zekerheid geef je eigenlijk op? Zoveel houvast geeft een vaste baan niet meer. En er is helaas wel een onprettige zekerheid: die van een burn- of bore-out als je lang doorgaat met een baan die niet past.

Het tijdperk van de selfmade man/vrouw
De maatschappij biedt voordelen ten opzichte van die van een aantal decennia terug. Dit is het tijdperk van de selfmade man of vrouw. Net als dat een diploma geen garantie (meer) is voor succes, betekent het ontbreken hiervan niet dat er voor jou geen succesvolle carrière in het verschiet ligt.

Kijk naar de opkomst van de ZZP’er, die niet begrensd wordt door papiertjes en mogelijkheden ziet en creëert op basis van zijn eigen vaardigheden.
Resultaten uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst. Nog niet eerder golden deze woorden waarschijnlijk zo sterk voor hoger opgeleiden. Want hoe belangrijk is dat papiertje?

Street smart is het nieuwe gediplomeerd
Street smart is beschikken over praktische in plaats van theoretische kennis, zoals wat er op straat wordt geleerd in plaats van in de klas. Kun jij jezelf vermarkten? Dát is de vraag die anno 2021 voor zelfstandige professionals en ondernemers geldt. Charisma, drive, personal branding: daar komt het nu op aan. 

Het draait om vaardigheden en inzet
Er zijn veel problemen op de arbeidsmarkt, maar deze (lastige) tijden bieden juist nieuwe kansen! Meer dan ooit in de recente jaren en decennia kan een gemotiveerde professional veel bereiken op basis van vaardigheden en inzet. Meer en meer draait het om potentieel.

Dit zijn dé jaren om je carrière een impuls te geven. Ongebaande paden kunnen lonend zijn, underdogs worden winnaars en glazen plafonds houden mensen met goede ideeën niet langer tegen.

Werk hard en maak je eigen succes
Dus ga in plaats van blijven hangen in hoe moeilijk het allemaal wel niet is nu eens kijken naar de andere kant van het verhaal. Want wat de omstandigheden ook zijn: in het nieuwe tijdperk geven INZET en KWALITEIT de doorslag. Zoek, vind en erken waar jij goed in bent, werk hard en maak je eigen succes.

Juist de huidige crisis in capaciteiten,

Er zijn veel problemen maar vooral ook mogelijkheden. Met een creatieve mindset, werkervaring en vaardigheden kom je tegenwoordig verder dan in de afgelopen decennia het draait steeds vaker om CAPACITEITEN en POTENTIEEL.

Een diploma is niet meer zaligmakend. Dit is het tijdperk van de selfmade man (vrouw). Kijk naar de opkomst van de zzp-er die niet begrensd wordt door papieren en mogelijkheden ziet en creëert op basis van zijn eigen vaardigheden.

Deelnemers aan mijn Soul Business Programma leren dat diploma’s en opleidingen geen garantie voor succes zijn, en zij bieden diensten aan aan de mensen die ze nodig hebben, voor de prijs die ze echt waard zijn. Ze leren hoe ze deze mensen kunnen aantrekken en creëren een businessmodel op basis van hun unieke kwaliteiten met een specifiek aanbod van diensten, laaggeprijsd maar ook hooggeprijsd.

Hier enkele voorbeelden:

Annemiek helpt ondernemers om zichtbaar te worden met storytelling. Zij biedt coachingsprogramma’s aan om hier de handvatten in te krijgen…

Nicole helpt mensen in organisaties in het terugnemen van de regie. Zij biedt trainingen aan mensen door nieuwe inzichten om weer keuzes te kunnen én durven maken.

Annemiek en Nicole geloofden niet meer in ‘papieren’ en gingen uit van hun aangeboren kwaliteiten en potentieel. Zij zetten professionele bedrijven op, kunnen veel mensen met problemen helpen, en hebben goede inkomsten.

Als je jezelf als iemand met een unieke kwaliteit gaat zien, die een probleem kan oplossen ontstaat er een wereld van mogelijkheden en kansen, om goedlopende bedrijven op te richten.


Perspectief waar je naartoe zou kunnen groeien met je eigen werk.
 

 • Je kan zorgen dat je je deskundigheid gaat inzetten op grond van ervaring, en ook een hoge graad van kennis en ervaring uit vele vorige levens, je essentiële kwaliteit, jouw gaven die je kunt benutten
 • Je kan het werk doen wat je het allerliefste doet
 • Je kan mensen helpen met jouw ideeën, jouw kennis, met jouw waarde
 • Je kan werken met mensen waar je energie van krijgt (een nieuwe doelgroep)   
 • Je kan vanuit je passie werken en volledig je eigen inkomen verdienen (zodat je geen tijd meer hebt voor werken in loondienst) 
 • Je kan een heel goed inkomen hebben en een heel goed leven hebben voor jezelf en daardoor ook voor je gezin, voor anderen, voor je team.
 • Je kan helemaal tot je recht komen, zodat je talenten tot bloei komen, dat je echt jezelf ontzegelt zoals het leven eigenlijk bedoeld is.
 • Je kan ondanks de crisis, van 2021 jouw allerbeste jaar maken!

 
 
Coaching/ Begeleiding biedt veel kansen. Je talent om je te kunnen inleven als HSP’er, je leiderschap en autoriteit kun je gaan inzetten als zelfstandige en voor een specifieke doelgroep.  

Wil jij dit ook in de praktijk brengen? Wil je hierover met mij in gesprek? Vraag dan een vrijblijvend strategiegesprek aan. Ik help je graag hiermee. Ik geef je graag ideeën.

 
Op een succesvol bedrijf,

Mary van Belzen

Astrologisch Business Coach
 
PS. Heb je vragen, laat het me dan weten, ik help je graag verder! Ik ben op werkdagen bereikbaar van 9 uur tot 17 uur via telefoonnummer 06 29 02 89 24 

Astro-Essence – Praktijk voor Astrologie & Coaching
Tweede Constantijn Huygensstraat 43-hs
1054 CP Amsterdam – 020-6124051 – 06-29028924
e-mail: info@astro-essence.nl – website: www.astro-essence.nl

Ik ben Mary van Belzen, spiritueel astrologe en businesscoach. Ik heb meer dan 19 jaar ervaring om ambitieuze coaches, therapeuten en andere dienstverleners te helpen hun bedrijf te bouwen en geef graag inzichten, ideeën, kennis en inspiratie aan je door.

Mijn persoonlijke missie is om ondernemers te helpen bij het ontdekken van hun unieke kwaliteiten en hun eigen werk creëren dat in overeenstemming is met hun levensdoel en daarmee het leven kunnen hebben dat zij echt willen.  

Volg mij op: Social Media  
 
Facebook
Instagram
Twitter
Linkedin


❀❀❀❀❀❀❀❀❀❀❀❀❀❀❀❀❀❀❀❀❀❀❀❀❀❀❀❀❀❀❀❀❀❀❀❀❀❀❀❀❀❀