Coaching aftrekbaar bij belasting

Heb je een eigen bedrijf of praktijk dan zijn de consulten en de coachingsprogramma’s die je bij mij volgt 100% aftrekbaar als kostenpost bij de belasting.

Ben je in dienst? Vaak zijn leidinggevende ook genegen jouw coaching sessies te vergoeden met jouw persoonsgebonden budget.

Hier de belastingtips voor ZZP-ers en ondernemers geldt dat consulten en coaching VOLLEDIG aftrekbaar is voor de belasting, lees er hier alles over:

Je kunt als ondernemer de kosten van de consulten en coaching opvoeren in je boekhouding als bedrijfskosten voor de belasting, onder bedrijfscoaching. (Volledig aftrekbaar incl. btw)

Als particulier kun je de kosten van de coaching opvoeren in je boekhouding als studiekosten voor de belasting, onder loopbaancoaching. (Gedeeltelijk aftrekbaar)

Coaching en mindfulness aftrekbaar van de belasting:

Loopbaantraject particulieren:

Als er sprake is van een leertraject (je doet kennis op onder begeleiding of toezicht), kun je de kosten hiervan aftrekken van de belasting; je krijgt daardoor, afhankelijk van je inkomen, 30% tot 50% van de kosten terug van de belastingdienst. Er moet voor de aftrekbaarheid altijd verband bestaan met inkomensverwerving en/of verbetering op de arbeidsmarkt. Er is een drempel van 250 euro (de kosten daarboven kun je aftrekken).

Studie- en bedrijfskosten ZZP-ers en werkgevers

Voor ondernemers geldt dat coaching aftrekbaar is voor de inkomsten-, vennootschap- en omzetbelasting.

“Volgt u een training, opleiding, cursus, seminar of workshop die aantoonbaar leidt tot verdiepen van uw kennis, dan zijn dit zakelijke kosten die volledig aftrekbaar zijn.”
(bron: Belastingdienst)

Stel, je bent ZZP-er; de continuïteit van je bedrijf en alle aspecten van de bedrijfsvoering komen op jou aan. Dan is het bijvoorbeeld belangrijk dat je goed kunt omgaan met stress en dat je hoofd- en bijzaken kunt onderscheiden, zodat je bedrijf goed loopt. Jouw persoonlijk functioneren is dus cruciaal voor je bedrijfsvoering. Zowel een mindfulnesstraining als een coachtraject draagt hier in belangrijke mate aan bij. Daarom kun je de kosten hiervan opvoeren.

De BTW kun je volledig terugvragen; Ook reis- en verblijfskosten kun je volledig opvoeren als kosten.

Goede coaching levert zijn geld op. Desondanks gaat het om een serieuze investering in tijd en geld. De meeste bedrijven zien de meerwaarde van career management in en betalen graag de rekening. Soms is dit niet het geval en betaal je -een deel van- de kosten zelf. Maak dan gebruik van de fiscale mogelijkheden.

Als particulier kun je coaching aftrekken van de belasting.
Het criterium voor de belastingdienst is dat datgene wat je wilt aftrekken als kostenpost verband houdt met inkomensverwerving en/of verbetering van je positie op de arbeidsmarkt.

Als particulier, werkgever en ondernemer kun je de kosten voor loopbaanadvies en outplacement aftrekken van de belasting (incl. BTW), als er sprake is van een leertraject, waar je kennis opdoet onder begeleiding of toezicht. Van de kosten die je opvoert, kun je een deel terugkrijgen uit je inkomstenbelasting.