Juni 2010

 

In de Flow zijn

Flow

In de Flow zijn, Flow betekend een mentale toestand waarin je volledig opgaat in je bezigheden. Flow wordt gekenmerkt door op acties gerichte energie en activiteit, waarin je met volledige betrokkenheid, je activiteiten succesvol uitvoert. Flow is een staat van bewustzijn waarin mensen heel gefocust zijn en intens genieten. ‘Wanneer je zorgvuldig kiest wat je met je meedraagt, is de kans groter dat je lekker in je vel zit en zul je je geestelijke energie gemakkelijk richting kunnen geven.’ En dit is waar de horoscoop bij kan helpen. Een uitleg van je geboortehoroscoop kan je helpen om te kiezen wat je met je meedraagt, door los te laten wat je niet langer nodig hebben, wat je in de weg zit om te bereiken wat je wilt bereiken.

Een Amerikaanse psycholoog Mihaly Csikszentmihalyi heeft het begrip Flow bekendheid gegeven, met onder andere zijn boek Creativiteit. Waarin hij zegt ‘De basis voor menselijk geluk is de toestand van Flow’. Hij is een vernieuwend onderzoeker van de menselijke motivatie en heeft veel studies gedaan van creatieve mensen. Flow is een belangrijk concept in de zogenoemde positieve psychologie waarvan Csiksentmihalyi (naast Martin Seligman) de belangrijkste bijdrage heeft. Flow wordt zo genoemd omdat enkele personen die door Csiksentmihalyi werden geïnterviewd voor zijn in 1975 verschenen boek over Flow het bij wijze van metafoor hadden over een “stroom die hen meevoerde”. In die zin is de term “Flow” niet gerelateerd aan de uitdrukking “go with the Flow”, die betekent dat men zich conformeert aan hetgeen anderen doen.

Het gevoel van Flow wordt gekenmerkt door tenminste een aantal van de volgende acht kenmerken:

 • Je hebt een duidelijk doel;
 • Concentratie en doelgerichtheid;
 • Verlies van zelfbewustzijn: je gaat volledig op in de activiteit en vergeet jezelf;
 • Verlies van tijdsbesef: de tijd vliegt voorbij;
 • Directe feedback: succes en falen ten aanzien van je activiteit zijn onmiddellijk duidelijk, zodat je daarop je eigen handelen direct kan aanpassen;
 • Evenwicht tussen je eigen vaardigheid en je uit te voeren activiteit: je bezigheden zijn nét niet te moeilijk, maar wel heel uitdagend;
 • Een gevoel van persoonlijke controle over je situatie of activiteit;
 • De activiteit is wezenlijk belonend, bijvoorbeeld erg leuk.

Met Flow vergelijkbare concepten en ervaringen zijn terug te vinden in oosterse spirituele tradities zoals het Boeddhisme en het Taoïsme. Voorts kennen veel sporters Flow uit eigen ervaring, bijvoorbeeld als ze een partij tennis spelen met een tegenstander die het uiterste van hem vergt.

Tijdens een astrologisch consult ga ik in op mogelijkheden om aan te trekken wat je wilt, door oude gedragspatronen los te laten. Meestal proberen we dingen te bereiken door onze wilskracht te gebruiken. We gaan (nog) harder werken, bedenken nieuwe plannen, bedenken andere manieren enzovoorts. Wat we daarmee vergeten, is dat onze wilskracht ons niet de meest mogelijkheden, en meest krachtige mogelijkheden geeft. De meeste mogelijkheden verschijnen als we meegaan met de Flow, meegaan met wat het leven te bieden heeft.

Doelen stellen: Hoe weet je wat je los moet laten? Een goede methode is door jezelf een doel te stellen. Een doel dat aantrekkelijk voor je is of dat je energie geeft.

Vind je levensdoel, dan heb je automatisch passie, verlangen, richting, focus, enthousiasme, in het moment aanwezig zijn, Flow!

Resultaat van een astrologisch consult:

 • Een duidelijk beeld van je talenten
 • Inzicht op oude gedragspatronen om die los te laten;
 • Een concreet doel formuleren

Je krijgt advies hoe je doelen te bereiken.

Meer informatie? Zie https://www.astro-essence.nl

Welkom, gebruik en deel de info en tips over hoe je je zelfinzicht kan vergroten gerust, ze zijn voor jou! #kernkwaliteiten #astrologie http://twitter.com/MaryvanBelzen en www.mindz.com/profiles/mvanbelzen/blog