April 2010

Kortdurende therapie de trend?

De zorgverzekeraars willen de door Sigmund Freud ontwikkelde psychoanalyse niet langer vergoeden. Het College voor Zorgverzekeringen (CVZ) besloot de methode uit het verzekeringspakket te schrappen omdat er niet voldoende wetenschappelijk bewijs zou zijn dat de psychoanalyse werkt. Zo’n zeshonderd patiënten per jaar worden behandeld volgens de intensieve therapie. De patiënten die al in behandeling zijn, krijgen de kosten nog wel vergoed. Nieuwe patiënten moeten het bedrag van in totaal zo’n 12.500 euro per jaar zelf betalen, aldus de Volkskrant.
Bij psychoanalyse worden mensen jarenlang vijf dagen per week behandeld. De therapeutische hulpverlening richt zich tegenwoordig steeds meer op kortdurende behandelmethoden.

Als mensen vast komen te zitten in werk en privé, hun leven beperkt wordt door angst, verdriet, gebrek aan zelfvertrouwen, stress, weinig contact met het gevoel of met andere psychische problemen worstelen zoals depressieve klachten, dan heeft men al snel de neiging om te denken dat ze dan maar in therapie moeten. Zulke mensen hebben geen therapie nodig maar coaching. Als er iets fysieks aan de hand is, zul je naar een arts moeten gaan, naar mijn mening speelt er iets anders bij psychische problemen.

Therapie gaat uit van een medisch probleem. Vanuit de medische wetenschappen is het makkelijk om te denken dat psychische problemen een medische achtergrond hebben. Vanuit de wetenschap bekeken is onze geest niets meer dan het product van wat ons fysieke brein voortbrengt. En vandaaruit gezien hebben psychische problemen een fysieke oorzaak.

Belangrijk is je eigen persoonlijk ervaring. Die is niet wetenschappelijk bewezen, maar wel iets wat je zelf meemaakt en ervaart. Mensen hebben de ervaring dat ze zichzelf kunnen trainen om zich beter te gaan voelen. Door anders te gaan kijken. Het gevolg is dat je psychische problemen kunt oplossen wanneer je vanuit een perspectief van training kijkt in plaats vanuit een medische kijk.

Er is niks mis met mensen met problemen. Zij hebben alleen nog niet geleerd hoe zij zichzelf kunnen trainen, door anders te leren kijken. Vandaar dat je verder komt met coaching en training dan met therapie.

———————
Astrologie en Coaching om problemen op te lossen
———————

In mijn coaching werk ik met sessies van twee uur om problemen aan te pakken. Via gesprekken, op basis van je horoscoop. Tijdens het gesprek zullen de belangrijkste thema’s vanuit je horoscoop uitgebreid worden besproken, aansluitend op de vragen die je inbrengt.
Samen zullen we gaan bekijken wat je mogelijkheden en onmogelijkheden zijn.

Wanneer je meer wilt weten over de combinatie van Astrologie en Coaching ga dan naar:
www.astro-essence.nl

Met vriendelijke groet,

Mary van Belzen

Astro-Essence
Astrologie & Coaching
Tweede Constantijn Huygensstraat 43-hs
1054 CP Amsterdam
020-6124051 / 06-29028924
www.astro-essence.nl
info@astro-essence.nl

*Wil je de nieuwsbrief van Astro-Essence niet langer ontvangen? Stuur dan een mailtje terug met als onderwerp ‘afmelden nieuwsbrief’. Dan zal ik je uit het bestand verwijderen.